آموزش آبدیت بایوس کامپیوتر
- نوشته شده توسط سعید صبح خیز
- منتشرشده در سخت افزار
در صورت مفید بودن این مقاله حتما نظر خودتان را در پایین مطلب برای ما ارسال کنید
بایوس یک نرم افزار سطح پایین سیستمی است که وقتی کامپیوتر را روشن می کنید وارد عمل شده و تست های اولیه و ثانویه را برای بوت سیستم عامل اجرا می کند . اگر دقت کرده باشید زمانیکه کامپیوتر را روشن می کنید ابتدا یک صفحه مشکی رنگ یا یک صفحه با پس زمینه ساده که معمولا برند مادربرد شما می باشد نمایش داده می شود ، در این صفحه اطلاعاتی در مورد سازنده مادربرد و کلید بوت منو نمایش داده می شود . در صورتیکه هنگام نصب ویندوز مشکل بوت شدن دارید ، سخت افزار هنگام اسمبل به درستی بوت نمی شود و مواردی از این قبیل بهتر است نسخه بایوس را بروزرسانی کنید .
دقت داشته باشید که عدم بروزرسانی صحیح بایوس ممکن است مادربرد شما را با مشکل مواجه کند پس ابتدا روش صحیح را یاد بگیرید ، در مرحله بعدی نسخه جدید را آبدیت کنید . بروزرسانی نرم افزار بایوس از طریق سایت سازنده مادربرد ارائه می شود . معمولا زمانی باید نسبت به آبدیت نسخه جدید اقدام کنید که مشکل سخت افزاری داشته باشید .
این آموزش مربوط به مادربردهای گیگابایت می باشد ولی در همین ابتدا به این نکته اشاره کنم که روش انجام کار تقریبا در تمام برندها با کمی جابجایی در گزینه های منو یکسان می باشد . در صورتیکه روش توضیح داده شده در مادربرد شما وجود نداشت بهتر است از دفترچه راهنما کمک بگیرید .
من در کل این مقاله از کلمه BIOS استفاده می کنم که در سری جدید مادربردهای به UEFI تغییر کرده است .کامپیوترهای امروزی از فریم ویر (برنامه اى که در حافظه فقط خواندنى ROM قرار داده شده است) UEFI به جای بایوس استفاده میکنند، اما UEFI نیز در حقیقت همان نقش بایوس را بازی میکند. بر خلاف سیستم عامل شما که بر روی دیسک سخت ذخیره و مستقر میشود، بایوس بر روی یک چیپ کوچک در داخل مادربرد قرار میگیرد.
1. تعیین مدل مادربرد و نسخه بایوس
اولین کار قبل از بروزرسانی مشخص کردن نسخه بایوس می باشد .اینکار به شما کمک می کند اطلاعات بیشتری در مورد بایوس مادربردتان پیدا کنید .
در بعضی از مادربردها در صفحه ابتدای بوت منو نسخه بایوس نوشته شده است . اگر بود که چه بهتر اگر هم نسخه بایوس درج نشده بود دستور msinfo32.exe را در کادر منوی استارت تایپ کرده و بر روی کلید اینتر کلیک کنید .
مسیر مستقیم نرم افزار C:\Windows\System32\msinfo32.exe
2.پنجره اطلاعات سیستم نمایش داده می شود . در این پنجره اطلاعات در مورد سخت افزار کامپیوتر را می توانید مشاهده کنید .
در زیر منو System Summary دو گزینه “BIOS Version/Date,” “BaseBoard Manufacturer” نمایش داده می شود . در این دو قسمت می توانید نسخه آخر بایوس همچنین تولید کننده آن را مشاهده کنید .
شما همچنان می توانید این اطلاعات را با ورود مستقیم به صفحه بایوس نیز مشاهده کنید .
برای مشاهده اطلاعات بایوس از طریق بایوس کامپیوتر را یکبار راه اندازی مجدد کنید . در پایین صفحه بوت منو نمایش داده شده (پایین صفحه) یکسری اطلاعات نوشته شده است . 99.99 درصد مادربردها این اطلاعات را در همین بخش قرار داده اند .
مثلا دستور Press F2 to Enter Setup یا [F1] – SETUP در مادربردهای گیگابایت به صورت ثابت قرار دارد .در تمام مادربردها کلیدهای F1, F2, F10 یا Delete می تواند به شما کمک کند .
دقت داشته باشید محل اطلاعات بایوس مادربرد به مادربرد ممکن است متفاوت باشد . به عنوان مثال اطلاعات بایوس در یکی از مادربردهای گیگابایت در سربرگ System می باشد که در تصویر زیر مشخص شده است .
2. پیدا کردن نسخه بایوس
حالا که توانستید نسخه بایوس مادربردتان را مشخص کنید باید بدنبال آخرین آبدیت و دانلود آن بگردید . باید به سایت سازنده مادربرد رفته و وارد بخش پشتیبانی شوید .
از قسمت پشتیبانی مدل دقیق مادربرد را وارد کرده و وارد بخش مربوطه شوید .
معمولا آخرین نسخه بایوس در دو بخش “Support” or “Downloads” می باشد .
حالا در قسمت درایو و اطلاعات مادربرد همانند تصویر زیر بایوس را پیدا کرده و ببینید آخرین نسخه عرضه شده مربوط به چه تاریخی و با نسخه شما متفاوت می باشد یا خیر ؟
آخرین نسخه را دانلود کنید
3. آماده سازی فایل بایوس جهت بروز رسانی
دو مرحله اطلاعات و پیدا کردن نسخه جدید را پشت سر گذاشتید . حالا باید نسخه جید را با نسخه قبلی جایگزین کنید . (عملیات بروزرسانی)
در این مرحله نیاز به یک حافظه اکسترنال (فلش مموری . هارد اکسترنال . کارت حافظه) دارید که با فرمت FAT32 or FAT16 فرمت شده باشد .
حالا باید آخرین نسخه بایوسی که دانلود کرده اید را از حالت فشرده خارج کنید . معمولا این فایل در قالب فرمت zip می باشد . برای انجام اینکار از گزینه Extract می توانید استفاده کنید .
حالا فایلی که از حالت فشرده خارج شده است را بر روی حافظه اکسترنال کپی کنید .
4. نصب نسخه بروزرسانی بایوس
ابتدا مطمئن شوید درایو اکسترنال (فلش مموری . هارد اکسترنال . کارت حافظه) به صورت صحیح به پورت USB متصل شده است .
حالا کامپیوتر را یکبار از نو راه اندازی کنید (سیستم را ریست کنید) وارد بایوس شوید . کلید Press F2 to Enter Setup یا [F1] – SETUP در مادربردهای گیگابایت به صورت ثابت قرار دارد .در تمام مادربردها کلیدهای F1, F2, F10 یا Delete می تواند به شما کمک کند .
در مادربردهای گیگابایت برای بروز رسانی نسخه بایوس از کلید F8 یا Q-Flash استفاده می شود . این گزینه در تصویر زیر مشخص شده است
بعد از فشردن کلید F8 پنجره Q-Flash نمایش داده می شود . بر روی گزینه Yes کلیک کنید
در پنجره بعدی گزینه Update BIOS From Drive را انتخاب کنید .
در این مرحله باید درایو USB که با عنوان Mass Storage Device نمایش داده شده است را انتخاب کنید .
فایل بایوس را انتخاب کنید . برای مشاهده اطلاعات بیشتر در مورد فایل می توانید از کلید F1 کمک بگیرید
پنجره ای با این عنوان برای شما نمایش داده می شود که "آیا می خواهید بایوس را به آخرین نسخه بروزرسانی کنید" بر روی کلید YES کلیک کنید
آخرینها از سعید صبح خیز
- چطور می توانید متوجه شوید که در اندروید چه برنامه ای را بیش از همه استفاده می کنید ؟
- چطور می توانید وضعیت فعالیت خود را در اینستاگرام پنهان کنید
- موس Trackball چیست و چرا شما نیاز به موس Trackball دارید ؟
- ارسال فکس از طریق تلفن همراه
- چطور داریور کارت گرافیک خود را برای بهتر شدن عملکرد در بازی بروز رسانی کنیم